A Prágai Rádió háttere

Amikor Guglielmo Marconi 1895-ben elkészítette a rádióhullámok első hatékony távolsági továbbítását és vételét, fogalma sem volt arról, hogy pontosan milyen jelentős felfedezést tett. Negyed évszázaddal később a rádióhullámok átvették az egész földgömböt. A Csehszlovák Rádió sugárzása az első világháború előtt történt, majd azt követően folytatódott. Az első, szavakból és dalokból álló rádióműsort 28-án közvetítették. 1919. Október egy rádióállomásról a Prágai Pet-nél hosszú éveken át vadászott. A rutin rádióműsorok 18-án kezdődtek. Május 1923 a mesés sátor Prága-Kbely és először vett egy órát egy nap. Minden műsor-hírek és zenei produkció-élőben volt közvetítve. A műsorszolgáltatás úttörői Milo Adaptr riporter voltak., üzletember Eduard Svoboda és Ladislav Aphourek, a rádióvevők forgalmazásával foglalkozó Radioslavia igazgatója. Ezek a hímek hozták létre a Radiojournal – t, amelyben a Radioslavia ömlesztett részesedést szerzett. A Radiojournal a Belügyminisztérium és a posták és távírók Minisztériumának ideális engedélyével lett műsorszolgáltató. Kezdetben nehéz volt koncessziós jogosultat találni, és nem rendelkezett a műsorszolgáltatás létrehozásához szükséges erőforrásokkal. A helyzet lassan javulni kezdett, mégis 1925-ben az állam jelentős részesedést szerzett a Radiojournalban a blogbejegyzések és távírók Minisztériumával. 1924-ben a „rádió” szavak először jelentek meg a Cseh sajtóban, amely megváltoztatta a „radiofónia”, a „távirat és telefonálás vezeték nélkül” vagy az angol „broadcasting”kifejezést. 1924-ben a Radiojournal az úgynevezett postaüzlet szerkezetébe költözött a Fochova 58.számú úton, Prága központjában. A rádió továbbra is a Fochova T. utcában maradt, és 1933 – ban dokkolt a jelenlegi címén-a fochova (ma vinohradsk) 12.szám alatt. A „rádiópalotának” nevezett szerkezetet a cikkek és távírók Minisztériuma fejlesztette ki, amely a Radiojournal-nal együtt 1945-ig elfoglalta. A szerkezet homlokzatán egy felirat volt Csehszlovák Rádió kezdetben, amelyet azért használtak, bár a fő név Radiojournal volt, Csehszlovák információs rádiótelefon, korlátozott felelősségű társaság.A Prágai Rádió háttere

A rádió háttere röviden

A Cseh Rádió megemlékezik házassági évfordulójáról. 90 évvel korábban, egy vászon szabadtéri sátrak területén Prága-Kbely, az első Hé ott, Hé ott tűnt. Csehszlovákia területén a közvetítésre irányuló erőfeszítések utána kezdődtek 1. Világháború. 28. 1919 októberében, a Csehszlovák Köztársaság megalakulásának első évfordulóján, a legelső rádióműsort, amely szavakat és zenét tartalmazott, a Prágai Pet-Ház Keresőtornyán található katonai műsorszóró állomás közvetítette. A rutin rádióműsorok 18-án kezdődtek. 1923. május 20.15-kor a prekurzoroktól kölcsönzött kemping sátorból, Prága-Kbely-ben. Egy órán át közvetítették egy hosszú hullámon, az adás része egy rövid hír és egy előadás volt. Csehszlovákia így az egyik legelső európai ország lett, amely rendszeres műsorszórást fejlesztett ki. A rádiós műsorszórás vezetői a cseh újságírók szövetségének (Association of Czech journalists) tagja, Eduard Svoboda, a rádiótelefon területén tevékenykedő vállalkozás tulajdonosa, valamint Ladislav Diplourek, a radioslavia rádióvevőket gyártó vállalat felügyelője voltak. Ezek az emberek hozták létre az üzleti Radiojournal-t, Csehszlovák információs rádiótelefon, spol. s r. o. amelyben a források nagy részét a Radioslavia birtokolta. A Radiojournal valóban megkapta a megfelelő műsorszórási igazolást a cikkek Minisztériumától. Milo a tizennegyedik lett a programigazgató, Alois Svoboda a műszaki felügyelő. A Radiojournal elsődleges nyereségforrása az Ins megadása volt, a rádióvevők birtoklásából származó költségek. Az első koncessziót 1923 szeptemberében hagyták jóvá. Annak érdekében, hogy reklámozzák a rádiós műsorszórást és új koncessziókat szerezzenek, nyilvános meghallgatásokat szerveztek Prága különböző területein. 1923-ban szintén megjelent a hónapról hónapra szóló Radiojournal, amely a rádióműsorokról számolt be.

A rádió hátterének hajnala

A rádió hátterének hajnala1924 januárjában az első programot közvetítették, a külföldi hallgatók számára tervezték, angol és eszperantó nyelven. Ugyanebben az évben a Cseh sajtóban először jelentek meg a „rádió” szavak, addig a „radiophonie” vagy az angol „broadcasting” kifejezést használták. 1924 decemberében a prágai-Kbelyi sátorban végzett műsorszórás befejeződött, a stúdió a Fochova t (ma vinohradsk) postaüzlet szerkezetébe költözött. Még ezt megelőzően (1924 szeptemberében) a Radiojournal megnyitotta kezdeti stúdióját Prágán kívül, Brnóban. 1925-ben a Radiojournal sugározta a Cseh Filharmonikusok műsorának első online műsorát, az istentisztelet kezdeti online programját, valamint az államfő beszédének első online közvetítését T. V. G. Masaryk. Tekintettel arra, hogy a Csehszlovák Köztársaság vegyes nemzetiségű állam volt, megkezdődött a német, a magyar és a Ruszin kisebbség sugárzása. Az engedélyezési díjakból származó nyereség nem volt elegendő a műsorszórás létrehozásához. Következésképpen 1925-ben a Radiojournal nagy tulajdonosa végül az állam lett az üzenetügyi Minisztériummal.

Az első rádiójáték

1926-ban számos újítást mutattak be. Időjelet kezdtek közvetíteni, normál jelentések jelentek meg, amelyeket a Csehszlovák Sajtóiroda készített a Radiojournal számára. Emellett kifejlesztették a kezdeti rádiójátékot – a por lelkiállapot-összetételét, a rádió reklámhétén, 1926 novemberében. A terminál Pozsonyban kezdte meg a sugárzást. 1926-ban megalakult a Radiojournal zenekar, amely a mai Cseh Rádió Kamarazenekar alapját képezte. A 20. század végén. 2 további terminálok-Ostrava és Ko Xhamice-indult eljárás. A háború előtti rádió aranykora 30 volt. évek óta. A koncessziósok száma nőtt, 1937-ben regisztrálták a rádióvevő milliomodik tulajdonosát. A programot gyakorlatilag minden műfaj javította, az oktatási programoktól és a klasszikus zenei Sportjelentésektől a kabaréig. A Program rövid eszperantó, angol és német nyelvű programokat is tartalmazott, amelyeket külföldi közönségnek szántak. Különböző technikai egyediség egészült ki a műsorszórás fejlődésében. Például a 30-as évek közepén. évek óta bemutatták a blatnerfont, a mai magnó elődjét, amely acélszalagra rögzítette a hangot. 1933 végén a rádió átköltözött a Fochova út (ma Vinohradsk vállalkozók út), ahol még mindig él.

Továbbítottuk a földgömbre

30. az elmúlt években néhány európai nemzet (Nagy-Britannia, Németország, Oroszország) rövid hullámokon kezdett továbbadni. A csata közeledtével megpróbálták külföldi hallgatókat nyerni politikai látnivalóik miatt. Csehszlovákia is reagált erre a propagandára. 31. 1936 augusztusában a Radiojournal rövid hullámokon kezdett sugározni külföldön. 5 nyelven továbbították napi 4 órán keresztül. 30 végére. az adások mennyisége évek óta számos alkalommal emelkedett.

Rádió Csehország és Morvaország Protektorátusában

Csehszlovákia munkássága és Csehország és Morvaország Protektorátusának 1939-es megalakulása után a rádiót egyesítették a német protektorátussal, amely a Sendegruppe B Enterprhmen und M Enterpren csoportba került. A Csehszlovák filmhez hasonlóan a rádió, az átcímkézett Csehország-Morvaország rádió, jelenleg a német propagandaminisztériumon alapult, amelyet Joseph Goebbels szó gonosz mestere vezetett. A zsidó származású munkavállalóknak el kellett hagyniuk, mások kénytelenek voltak elküldeni a császári propaganda botját.Rádió Csehország és Morvaország Protektorátusában

Pavel Donner-az első szenvedő

Azonban nem mindegyik akarta alávetni magát, és néhány közülük az életébe került. A rádió dolgozóinak kezdeti szenvedője Pavol Donner Szlovák hírszerkesztő volt. 15-én. 1939. Március, a szakma első napján, kiugrott az ablakon. Miloslav Disman veterán rádiós munkás a talks Prague című könyvében emlékeztet erre a szörnyű eseményre: „valami sötét villog az ablakon kívül kifelé. 2. és sötét kora reggel lesz. Aztán egy pár sikoly.– Most, amikor az első német katona beszállt a rádió Márványtermébe, és a vizsgálat előtt az ablak felé tartott, Pavel Donner Szlovák bemondó teste az udvar betonburkolatára esett. Egy nagyszerű fickó, egy több hónapos gyermek apja, a hatodik emeletről sietett, levágott artériákkal a kezében-a legelső elesett a Csehszlovák ingyenes rádióért folytatott következő harcban.”

Szólj hozzá!